arbitrage

Arbitrage

Scheidsrechters zijn voor MHC Ede belangrijk. Elke wedstrijd die gespeeld wordt, verdient een goede arbitrage, gefloten door scheidsrechters die zich onafhankelijk opstellen en kennis hebben van de spelregels. Iedereen, van speler tot publiek waardeert het enorm wanneer een wedstrijd goed gefloten wordt.

Omdat onze club afhankelijk is van vrijwilligers, verwachten wij van onze senioren, ouders van jeugdspelers en spelers in de A- en B-jeugd dat zij actief bijdragen door onder meer het fluiten van hockeywedstrijden.


Wat is arbitrage?

Arbitrage is het begeleiden van een wedstrijd op een sportieve en onpartijdige manier. Om dit goed te kunnen doen zijn er in de eerste plaats duidelijke en heldere afspraken tussen de scheidsrechters en teams nodig. De belangrijkste afspraak is vanzelfsprekend het volgen van de officiële spelregels, die voor iedere spelsoort op de website van de KNHB te vinden zijn. Het is goed om als speler én als scheidsrechter op de hoogte te blijven van de actuele regels.  Op de website van de KNHB vind je de laatste spelreglementen en de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het vorige jaar. https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels


Op deze website staan ook de briefings en andere tips die je kunnen helpen bij het fluiten en maken van afspraken voorafgaand aan een hockeywedstrijd. 


Voor algemenere informatie over de basisregels van hockey kun je kijken op https://www.knhb.nl/spelregels-hockey 


Heb je toch nog vragen over spelregels of wil je graag tips bij het fluiten? We helpen je graag. Mail naar [email protected]


Gelukkig hebben we als club vele spelers en vrijwilligers die met succes hun scheidsrechtersexamen hebben afgerond en zichzelf clubscheidsrechter of misschien wel CS+ mogen noemen. Deze scheidsrechters staan elk weekend van vroeg tot laat op de velden om te fluiten. Wij vragen iedereen de scheidsrechters met respect te behandelden, zowel vanaf het veld als vanuit het publiek. Het veld moet voor de scheidsrechters een veilige plek zijn om plezier te hebben in het fluiten en om aan hun vaardigheden te werken. 

Scheidsrechters kaart halen

Elk team (vanaf 1e jaars B) wordt ingedeeld om wedstrijden te fluiten. Vanaf de A-jeugd moet iedereen dus in het bezit zijn van een scheidsrechterskaart. De Scheidsrechterscommissie nodigt je in je 1e jaar B uit om aan de scheidsrechterscursus deel te nemen en vervolgens je examen te doen.  Het halen van je scheidsrechterskaart is voor alle 1e jaars B spelers verplicht. Als je pas in de A of in de senioren lid wordt en je hebt nog geen scheidsrechterskaart, dan heb je tot maximaal 1 jaar de tijd om je kaart te halen. Ook jongere kinderen en de ouders/verzorgers van hockeyende jeugd en seniorleden nodigen we van harte uit om deel te nemen aan deze cursussen. Neem contact met ons op via [email protected]


We streven ernaar elk seizoen twee of drie keer de scheidsrechtercursus te organiseren. Je hebt dan 30 dagen de tijd de online cursus in je eigen tijd te volgen (E-learning). Tijdens deze cursus leer je de exacte spelregels en hoe je deze in de praktijk toepast. 


Deelname aan de spelregelcursus is kosteloos. Ben je dyslectisch, geef dit dan vooraf aan bij de scheidsrechterscommissie, zodat wij en de docent hier zo goed mogelijk rekening mee kunnen houden. Je kan een tijdelijke vrijstelling krijgen voor het behalen van je scheidsrechterskaart vanwege bijvoorbeeld leerproblemen of als je start met hockeyen vanaf de A-jeugd. 


Na het behalen van je scheidsrechterskaart ga je wedstrijden fluiten. De scheidsrechtercommissie blijft je helpen om je verder te ontwikkelen. Zo organiseren wij begeleiding van scheidsrechters die nog wat onzeker zijn, houden het niveau van alle scheidsrechters goed in de gaten en delen je in op wedstrijden die passen bij jouw niveau.


Vind je het leuk om te fluiten en wil je er meer van weten? De scheidsrechterscommissie kan je verder helpen. Je kan dan denken aan de opleiding Clubscheidsrechter Plus of zelfs een opleiding tot Bondscheidsrechter.


Consequenties niet in bezit zijn van een scheidsrechterskaart.

We verwachten van alle competitiespelende leden vanaf B-leeftijd (1e jaars) en ouder dat ze in het bezit zijn van een scheidsrechterskaart. Een speler vanaf de A-jeugd die niet in bezit is van een scheidsrechterskaart, is in principe niet gerechtigd om wedstrijden te spelen. Het is mogelijk dat een speler, al dan niet tijdelijk, een vrijstelling krijgt. Indien naar het oordeel van de scheidsrechterscommissie sprake is van verzuim, wordt het bestuur geïnformeerd. Het bestuur kan na het horen van het betreffende lid een tijdelijk speelverbod van officiële wedstrijden opleggen totdat de speler in het bezit is van een scheidsrechterskaart.

Wat te doen als je niet kunt fluiten?

Het kan voorkomen dat je bent ingedeeld om een wedstrijd te fluiten, maar je helaas niet kan. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor het regelen van een vervanger. Wat kun je doen om een vervanger te zoeken:

• Vraag iemand uit je team die op hetzelfde niveau fluit als jij om voor jou in te vallen of te ruilen

• Schakel de scheidsrechterspool in op Facebook. Klik op de button onder aan de pagina. Er is vast wel iemand die je kent. Scheidsrechters in de pool vragen doorgaans een vergoeding, kijk op facebook voor de prijzen die worden gevraagd. Dit is https://www.facebook.com/MHCEdeFluitPoule


Heb je een vervanger gevonden, geef dan door aan die vervanger:

• Hoe laat de wedstrijd begint. Wees tenminste 15 minuten voor aanvang op het veld aanwezig.

• Om welk team het gaat, welke wedstrijd en wat het wedstrijdnummer is.

• Stuur de code van het DWF (Digitaal Wedstrijd Formulier) dat je via de mail ontvangen hebt van de scheidsrechterscommissie naar je vervanger door. De vervangende scheidsrechter kan hiermee de wedstrijd aan zijn of haar eigen account koppelen en de uitslag en eventuele kaarten direct na de wedstijd in het DWF invullen.  


Komen jij of je vervanger niet?

Wanneer je niet of niet op tijd komt, fluit je twee extra wedstrijden. Vanaf de 2e keer krijg je een boete van € 20,00 en wordt het besproken binnen het bestuur. 

 

Wanneer er bij senioren sprake is van een te late afmelding of niet komen opdagen, dan is de oorspronkelijke scheidsrechter die in Lisa aan de wedstrijd is gekoppeld eindverantwoordelijk. Als deze zelf een vervanger heeft geregeld maar dit niet aan de scheidsrechterscommissie heeft doorgegeven, komt een eventuele sanctie te staan op naam van de oorspronkelijke scheidsrechter.


Kom je vaker niet opdagen voor fluiten, dan kan het bestuur je schorsen en aanvullende maatregelen opleggen.  


Share by: